Menu
EUR
Onderhoud aan uw sieraden

Onderhoud aan uw sieraden

Door: Roemer Juweliers Reacties: 0

Voorkomen is beter dan genezen!

 

Sieraden zijn er om gedragen te worden, maar zo zijn ze wel onderhevig aan slijtage. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat u stenen uit uw ring verliest omdat de pootjes van de zetting zijn versleten zijn, of dat uw collier van uw hals glijdt omdat de schakels doorgesleten zijn. En het laatste wat u wilt is uw sieraden verliezen.

 

Om dit te voorkomen, of in ieder geval om dit risico te minimaliseren, is het verstandig om uw sieraden regelmatig te laten controleren bij de juwelier, en dat kan natuurlijk ook bij ons! Onze goudsmeden kunnen het sieraad dan grondig bekijken, en bepalen of bepaalde delen verstevigd of vervangen moeten worden, een soort Apk-keuring van uw sieraden. Voor meer tips om uw sieraden te laten schitteren lees dan vooral verder!

 

 

Wat kunt u zelf doen om uw sieraden zo goed mogelijk te onderhouden?

 

De meest simpele tip om uw sieraden goed te onderhouden is om deze geregeld op te poetsen met een poetsdoek. Hierdoor zullen ze meer mooi gaan schitteren, en lijken de sieraden weer als nieuw!

 

Ten tweede, draag uw sieraden niet tijdens het slapen. Uw sieraden slijten ’s nachts harder dan overdag. Dit komt onder andere door het wrijven over de lakens en bewegingen die u maakt tijdens het slapen. Wanneer u uw sieraden af doet, leg ze dan in een sieradendoosje. Hier liggen uw sieraden zacht, en dit voorkomt krassen. Zorg er daarnaast voor dat u uw kettingen en armbanden altijd vast maakt wanneer u deze niet draagt. Dit voorkomt dat ze met elkaar in de knoop gaan.

 

Ten derde, draag uw sieraden niet tijdens huishoudelijke werkzaamheden, het werken in de tuin, tijdens het douchen en het sporten. Het dragen van sieraden tijdens deze activiteiten kan niet alleen schadelijk zijn voor uw sieraden, maar kan ook gevaarlijk zijn voor uzelf wanneer u bijvoorbeeld tijdens het sporten met uw ring ergens achter blijft hangen.

 

 

Zilveren sieraden.

Zilver is een veel gebruikt materiaal voor sieraden. Bijna iedereen heeft wel een zilveren ketting of ring in de kast liggen. Zilver is echter een vrij zacht materiaal. Daarom zullen zilveren sieraden sneller krassen en waarschijnlijk ook sneller slijten. Daarnaast kan het voorkomen dat zilver zwart kleur door invloeden van buitenaf, zoals door transpiratie, parfum of chloor. Vaak kunt u uw sieraden zelf oppoetsen met zilverdip en een speciale geïmpregneerde doek. Als de verkleuring te erg is geworden en het zwart niet meer weggaat dan heeft uw juwelier speciale apparatuur om te polijsten. Natuurlijk kunnen wij u daar altijd bij helpen.

 

 

Gouden sieraden.

Goud is een redelijk hard metaal, en dan met name 14 karaats goud. Toch kan goud ook altijd krassen. Sieraden die gemaakt zijn van 18 karaats goud zijn iets zachter en zullen iets eerder slijten dan sieraden die gemaakt zijn van 14 karaats goud, maar dit verschil is minimaal. Gouden sieraden slijten met name wanneer ze tegen andere gouden sieraden aanzitten. Bijvoorbeeld wanneer uw twee gouden ringen tegen elkaar draagt zullen deze meer slijten dan wanneer u de ringen apart draagt, of bij een ketting waar gouden schakels met elkaar verbonden zijn.

 

Witgouden sieraden kunnen na verloop van tijd een gelige gloed krijgen. Dit komt omdat witgoud altijd bedekt is met een laagje rhodium, en deze laag slijt na een tijd. Om uw sieraden weer hun witgouden gloed te geven kunnen wij dit laagje rhodium opnieuw aanbrengen, rhodineren zogenoemd.

 

 

Sieraden met edelstenen.

Diamant is de hardste grondstof ter wereld. Dit betekent dat er niets kan krassen op de steen (behalve diamant zelf!). Daarom zijn diamanten voor eeuwig, omdat ze altijd even mooi als op de dag van aankoop blijven. Ondanks de hardheid van diamant kan het toch voorkomen dat de steen breekt bijvoorbeeld met ongelukkig stoten tegen een glazen ruit, maar dit komt zelden voor.

 

Alle andere edelstenen zijn zachter dan diamant en zullen dus eerder krassen en/of breken. De mate van beschadiging hangt af van de hardheid van de steen en hoe met het sieraad omgegaan wordt. Bijzonder zachte stenen zijn dan ook niet bedoeld om dagelijks te dragen. Ook kunnen stenen dof lijken als er vuil onder de steen komt. De schittering is weer terug te krijgen door het vuil te verwijderen met een zachte tandenborstel en een beetje afwasmiddel. Daarna afspoelen onder de stromende kraan en het sieraad opwrijven met een zachte, niet pluizende doek.

 

Sieraden met parels.

Parels zijn kwetsbare producten en dienen met veel zorg gedragen te worden. Er kunnen snel krassen komen op parels wanneer deze veel gestoten wordt. Dit kan er ook voor zorgen dat de parel dof wordt. Daarnaast zijn parels gevoelig voor zuren, chemicaliën, transpiratie, parfum en haarlak. Transpiratie, parfum en haarlak zijn zelfs zo schadelijk dat ze de parel permanent kunnen beschadigen. Het dringt in de poreuze parel met als gevolg dat deze dof wordt. De oorspronkelijke glans is dan nooit meer terug te krijgen. Daarom is het raadzaam om een parelcollier na het dragen op te wrijven met een zachte vochtige doek.

 

Parelcolliers zijn geregen op een draad van zijde. Het kan na verloop van tijd gebeuren dat de draad breekt. Om te voorkomen dat alle parels dan op de grond vallen zit er meestal tussen elke parel een knoopje. Ook kan gebeuren dat de draad is opgerekt en opnieuw geknoopt moet worden. Let hierbij wel op dat het snoer korter wordt omdat de parels dichter op elkaar komen.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »